skip to Main Content

Hundars sömn

Hundars Sömn

Alla vet att det är viktigt att sova, men det många inte vet är att det är ännu viktigare för hundar att sova. Människor behöver i regel sova mellan 7 och 9 timmar per dygn för att kroppen ska ges tillräcklig återhämtning och fungera som den ska. För hundar ligger motsvarande siffra på 12 till 18 timmar. Precis som människor kan hundar som lider av sömnbrist drabbas av symptom som att de blir lättirriterade och aggressiva. Andra konsekvenser av sömnbrist för hundar är att de blir känsliga för ljud och för beröring, och överreagerar på smärta. Som hundägare har man därför ett stort ansvar att se till att hunden kan sova ostört de timmar den behöver.

En omdebatterad fråga gällande hundars sömn är var de ska sova. Många älskar till exempel att sova med sin hund i sängen, och det är inte svårt att förstå varför – det är helt enkelt mysigt att ha en varm och fluffig sängkamrat. Hundar brukar tycka detsamma, då de allra flesta (men inte alla) föredrar att sova nära sin flock om de kan. Det finns också fördelar att sova med sin hund, då undersökningar har visat att hundägare som gör det sover bättre eftersom de känner sig tryggare och lugnare. Innan man bestämmer sig för att låta hunden sova i sängen, bör man dock också ta med nackdelarna i beräkningen. För det första bör man beakta sin egen och hundens sömnkvalitet, för medan det är sant så som nämndes ovan att de flesta sover bättre med hunden i sängen, gäller det inte alla. Om man till exempel är lättväckt, eller rör på sig mycket i sängen, kanske det inte passar så bra att ha en sängkamrat som springer i sömnen när den drömmer, kanske skäller eller gnyr i sömnen och sannolikt rör på sig mycket under natten. Detta gäller också vissa hundar, då somliga helt enkelt uppskattar att få sova på egen hand. En annan aspekt att ha i åtanke är att man kommer att behöva tvätta sängkläderna betydligt oftare om man sover med sin hund, eftersom de oundvikligen drar med sig hundhår, grus och smuts till lakanen. Om man trots det bestämmer sig för att låta hunden sova i sängen, kan det vara en bra idé att investera i en större säng. På Furniturebox.se hittar du ett stort utbud av sängar som passar både fyrbenta och tvåbenta sjusovare.

Även om man tillåter hunden att sova i sängen, är det också bra att se till att hunden har en helt egen plats att sova på, dit den kan gå för att vara ifred när den vill. Det får gärna vara i en lugn del av hemmet, till exempel sovrummet, för att hunden ska kunna vila även på dagtid när människor kommer och går i hemmet. Själva sovplatsen ska så klart vara mjuk, och får gärna ha kanter – hundar tycker om att luta sig mot eller trycka upp sig mot något när de sover.

Slutligen ska man tänka på att vara extra uppmärksam på hundens sömn och vila om man har en liten hundras. Det är lätt att dessa raser tillåts springa runt och vara aktiva mer än stora raser, helt enkelt för att det inte stör lika mycket. Det kan dock leda till att de inte får den vila de behöver, varför man måste vara medveten om problemet som hundägare.

Back To Top
Sök
Total