skip to Main Content

Några kända och berömda hundar

Några Kända Och Berömda Hundar

 

Det finns några hundar som har blivit historiska för sina insatser för mänskligheten och de har blivit berömda för det de har uträttat. Ett av dessa exempel är den schweiziske Sankt Bernhardshunden Barry som närmast kan beskrivas som en av de första kända brukshundarna. Han arbetade som räddningshund på ett alpkloster nära Stora Sankt Bernhardpasset där han blev känd för att ha räddat ett stort antal människoliv. Efter sin död blev han uppstoppad och finns numera på ett museum i Bern.

Den kanske mest kända hunden av alla är rymdhunden Lajka från Sovjet. Hon blev historisk 1957 när hon sköts upp i rymden med Sputnik 2. Hon blev den första levande varelsen i rymden men äventyret blev tyvärr kortvarigt. Lajka dog under uppdraget på grund av att farkosten hon färdades i inte var byggd för att ta henne tillbaka till jorden. 1960 skickades två andra hundar upp i rymden.

Hundarna hette Belka och Strelka och de överlevde båda sitt rymdäventyr. Idag finns de uppstoppade på Kosmonautmuseet i Moskva. Det finns också en tecknad barnfilm om deras resa.

 

Back To Top
Sök
Total