skip to Main Content

Transport av hund

Transport Av Hund

Det kan finnas många anledningar till att man måste transportera hund i bil, till exempel att man ska på en tävling eller utställning, eller att man bara vill ha med sig hunden på semestern, för att nämna ett par. När man kör med hund i bilen finns det dock många saker som är viktiga att tänka på, både för hundens välmående och för ens egen och hundens säkerhet.

När det gäller hundens välmående, som så klart kommer i främsta rummet för en hundägare, finns det en rad regler som reglerar hur länge hunden får vistas i bilen samt andra faktorer. När man har en hund i bilen måste man stanna för att rasta hunden minst var sjätte timme (men gärna oftare än så). Man får inte heller lämna hunden i bilen längre än tre timmar när bilen står parkerad. Dessutom gäller att om det finns risk för att temperaturen stiger över 25 grader eller sjunker under -5 grader, får man inte lämna hunden utan uppsikt ens en liten stund. Det räcker inte heller med att lämna en glipa i fönstret när det är varmt ute – temperaturen i bilen kan stiga mycket fort, och eftersom en hund inte kan svettas genom huden, blir de lätt överhettade. En temperatur som känns lagom för människor kan med andra ord vara alldeles för varmt för en hund.

När det gäller säkerhet är det framförallt en sak som är viktig, och det är att hunden inte är lös i bilen. Det kan säkerligen vara frestande att låta hunden sitta i knät när man åker bil, eller i baksätet bredvid barnen, men det utgör en fara både för hunden och för människorna i bilen. Vid en kollision där hunden kastas framåt i bilen får den nämligen en kraft flera gånger större än dess vikt, vilket kan leda till livshotande skador för de som sitter i framsätet. Som exempel kan nämnas att en liten hund på 6 kilo får en kraft motsvarande ungefär 800 kilo om man krockar i en hastighet på 90 kilometer i timmen, och för större hundar blir effekten självklart ännu värre; en hund som väger 30 kilo får en kraft på 1 200 kilo redan i hastigheter så låga som 50 kilometer i timmen, och vid 90 kilometer i timmen är kraften nästan fyra ton.

Det gäller med andra ord att hunden är fastspänd på något sätt i bilen, och det finns flera lösningar för detta. Man kan till exempel använda en bilsele, som kan sägas vara ett slags bilbälte för hundar. Ett annat alternativ är att sätta ett galler för utrymmet mellan bagageluckan och baksätet, så att hunden är begränsad till bagageutrymmet. Ett tredje alternativ är att använda en bur, vilket är den bästa lösningen om man har ett stort, öppet utrymme i bilen, till exempel som i en Ford Transit. Om du letar efter hundburar eller andra tillbehör till din Transit, finns ett stort sortiment hos Transportstyling.se.

Något som är viktigt att tänka på när man köper bur till sin hund är att den är tillräckligt stor. Precis som reglerna gällande hur länge hunden får vistas i bilen är detta reglerat i lag, och lagen säger att buren ska vara minst så stor att hunden kan ligga ner och vända sig obehindrat, och kan stå i normal ställning. Om man har allt detta i åtanke kommer det att bli en trevlig upplevelse att åka bil för både hund och hundägare.

Back To Top
Sök
Total