skip to Main Content

Bygg din egen hinderbana

Bygg Din Egen Hinderbana

Känner du att både din hund och du skulle må bra av allsidig träning? Har ni behov av mer mental och fysisk träning än de gamla vanliga promenaderna? I så fall kan en hinderbana vara ett mycket bra alternativ att prova. En hinderbana ger både hunden och dess ägare mycket rolig och effektiv träning. I banan krävs det både kondition, snabbtänkthet och samarbete för att man ska kunna klara hela banan utan några fel och på en bra tid. Man kan finna flera hindertyper hos brukshundsklubbar men det går minst lika bra att bygga en hinderbana själv. Man måste dock tänka på att varken hund eller människa ska kunna skada sig på hindren och aldrig bygga hinder som gör ont att slå i, eller som skadar hunden för att få den att hoppa högre.

Var kan man bygga hinderbanan?

När man bygger en hinderbana kan den bestå av i stort sett vilka hinder som helst. Det finns flera enkla övningar att börja med. En idé är till exempel att lära hunden hoppa över små hinder. Man kan också lära den att den ska sitta stilla på ett bord eller liknande eller att den ska krypa genom en tunnel. Varför inte använda sina egna ben och armar som hinder att hoppa över och igenom? Denna typ av hinderbana kan man bygga var som helst, antingen i trädgården, i parken eller inomhus i hemmet. Det är bra om det finns ganska gott om plats att röra sig på, men man kan också anpassa sin bana efter det utrymme man har och bygga hinder av öppna byrålådor, tunnlar under skåpdörrar och bord samt en balansbräda på soffans armstöd. Om man vill bygga en hinderbana till sig och sin hund finns det alltså många möjligheter att välja bland.

Vad kan man bygga hinder av?

Det spelar i stort sett ingen roll vilka material man använder när man bygger sin hinderbana. I affärerna kan man hitta färdiga tunnlar och hinder men man kan också komma på egna idéer och bygga sina egna hinder. Man kan enkelt bygga ett hopphinder av rundstavar och träbitar som målas eller lackeras. Man kan enkelt bygga en bana för slalom genom att placera ut koner eller sticka ner pinnar i lämplig längd i marken. Man kan också bygga ett balanshinder med hjälp av träplankor som monteras ihop till ett V som sedan vänds upp och ner. Med hjälp av en stubbe och en planka kan man bygga en vippbräda. vedsäckar kan användas till mycket och hunden kan till exempel hoppa över en sådan. En tom säck kan också läggas på marken för att få till simuleringen av vatten eller ett längdhinder.

Back To Top
Sök
Total