skip to Main Content

Hundar som arbetar

Hundar Som Arbetar

 

Det finns en mängd olika arbeten för hundar över hela världen. Hundens temperament avgör vilken ras som passar för de olika jobben. En hund som arbetar och brukas kallas helt enkelt för en brukshund. Brukshundar genomgår en mängd olika tester och prov för att se om de är lämpliga för de olika arbeten som finns. De vanligaste arbetsområdena för dessa hundar är som tjänstehundar åt polisen och försvarsmakten eller som räddningshundar och assistanshundar. De flesta känner till ledarhunden som hjälper blinda och funktionshindrade människor eller narkotikahunden som genomsöker flygplatsens bagageutrymmen på jakt efter förbjudna substanser.

Vilka hundar kan bli tjänstehundar och utföra de arbeten som samhället behöver? Hundar som ska arbeta måste genomgå mentala tester och en tjänstehund går en särskild utbildning som ger ett certifikat. I dessa tester observeras hunden i olika situationer. Svenska Brukshundsklubben (SBK) är ansvariga för att se till så att de olika avelsklubbarna tar fram friska och starka hundraser. Brukshundsklubben erbjuder också utbildningar och hunden kan redan som valp gå olika kurser i lydnad, spår och sök. Hundarna måste vara registrerade i Svenska Kennelklubben för att få delta och de måste också ha friskhetsintyg och vara vaccinerade. Hunden ska också vara ID-märkt. Kraven är höga och hundar som inte har genomgått dessa tester och har känd mentalstatus (MH prov) får inte arbeta.

Hur går en mentalbeskrivning till? Det man vill ha reda på är hur hunden beter sig i olika situationer. Hundens lekfullhet, nyfikenhet och jaktlust observeras. Testledaren tittar också på hur hunden beter sig när den träffar en främmande människa och hur den beter sig vid samarbete. Hur modig är hunden när ett skott bränner av alldeles i närheten? Hur beter sig hunden när den utsätts för hot? Kan hunden slappna av och vara stilla precis efter att den lekt eller deltagit i en aktivitet? Vågar hunden lämna sin ägare och på egen hand undersöka ett okänt föremål? Testresultatet registreras sedan i hundens stamtavla.

Vilka hundraser passar som arbetande hundar? Tysk schäfer och rottweiler beskrivs som hundar med god inlärningsförmåga och framför allt en stor vilja att arbeta. Många polishundar är just schäfrar och rottweilern är vanlig som bevakningshund. Numera används även labrador retrievers som servicehundar. Man menar att deras temperament är något mjukare. Servicehundar kan arbeta som ledarhundar eller som terapihundar inom vården. Andra arbetsområden kan till exempel vara som signalhundar åt hörselskadade.

Back To Top
Sök
Total