skip to Main Content

Hundar som tävlar

Hundar Som Tävlar

 

Det är både vanligt och populärt med hundsport och de flesta människor känner någon som tävlar med sin hund på fritiden. Utbudet är stort och Svenska Kennelklubben (SKK) arrangerar en mängd olika tävlingar och prover som till exempel freestyle, agility och jaktprov. I sporten nosework kan alla olika hundraser delta. Hunden får träna sitt nosarbete och som de flesta vet är hundens luktsinne vida överlägset människans. Den viktigaste uppgiften inom sporten är att hunden lär sig att använda sin nos i samarbete med sin tränare. Hunden måste vara medlem i SKK för att få lov att tävla och träna. Det går att vinna olika titlar och diplom.

Sporten agility är enormt populär och man ser ofta träningsbanor lite här och var. Tävlingen går på tid och hunden skall ta sig igenom en hinderbana i rätt ordning. Hundarna tävlar med hundar i samma storleksklass som de själva. Det är mankhöjden som avgör. De olika hindren är bland annat slalom, tunnlar, däck, gungbräda, balanshinder och olika former av hopp. En annan sport med mycket fart och fläkt är rallylydnad. Hunden ska tillsammans med ägaren ta sig igenom en bana. Här är det samarbetet som är viktigt.

Många hundägare använder hundsport för att stimulera hunden och ge den möjlighet att få utlopp för både nyfikenhet och energi. Att vara aktiv med hunden och låta den träna och tävla skapar också en viktig kontakt och en känsla av samhörighet som både hund och människa har nytta av. Tid, uppmärksamhet och positiv förstärkning ökar också hundens självförtroende. De allra flesta förstår att en hund som har en engagerad ägare oftast är en lycklig hund. Hundar som tävlar och får fina resultat rankas dessutom högt inom avel och vidarebevarandet av den specifika rasen.

Back To Top
Sök
Total