skip to Main Content

Allmänt om hundens historia

Allmänt Om Hundens Historia

 

Hunden har i alla tider haft ett speciellt förhållande till människan och de flesta känner till ordspråket om hunden som människans bästa vän. Hund och människa har följts åt genom historien och förhållandet dem emellan har förändrats över tid. Det är ingen nyhet att dagens tamhund är släkt med vargen men hur det egentligen gick till när vargen blev tam är det ingen som vet. Det man tror sig veta är att det är en process som det har tagit årtusenden att utveckla. Forskarna är dessutom inte riktigt överens om var och när denna process egentligen tog sin början. Oavsett om det var i Europa, Mellanöstern eller i Kina så har man funnit hundskelett i femtontusen år gamla bosättningar.

Den vilda vargen levde redan tidigt nära människans jägarsamhällen och man tror att den med tiden blev tamare och tamare genom att den bland annat jagade liknande byten och levde på människornas matrester. Kanske var det människans och vargens delade behov av att vara sociala och leva i flock som gjorde det möjligt för människan att lyckas tämja vargen överhuvudtaget? Denna domesticeringsprocess pågår i viss mån fortfarande då människan än idag formar vargättlingen efter sina egna behov. Dessa behov har skiftat fokus genom århundraden och har ofta präglats av det som behövdes vid det aktuella tillfället. Tidigt i människans och hundens gemensamma historia kunde hunden exempelvis hjälpa människan med boskapen, vakta och valla eller så fick den användas som dragdjur. Hunden kunde också användas i jakt och enligt historikerna använde till exempel romarna hundar i krig.

De flesta är överens om att hundens historia har präglats av att den nyttjats, brukats och styrts av människan och helt enkelt använts i någon form av arbete hellre än att vara människans vän. Detta är en beskrivning som skiljer sig markant från den ställning hunden har idag som självklar familjevän och sällskapsdjur även om hundar arbetar i dagens moderna samhällen också. Synen på hunden har förändrats och hunden har bokstavligen släppts in i värmen. Den har gått från kall hundkoja till soffan framför brasan i vardagsrummet. Idag har många hund som sällskapsdjur och hunden har varken arbete eller uppgifter att utföra. Hunden har blivit en vän som många också menar att människan gärna förmänskligar.

Det är inte svårt att förstå varför människan drog nytta av hundens olika egenskaper. Den har exempelvis ett enastående luktsinne och kan spåra upp det mesta. Hundens goda hörsel har också kommit människan till del i många olika sammanhang. Vad vore till exempel en vakthund utan god hörsel? Hunden har också en enastående förmåga och vilja att anpassa sig efter människans olika behov och önskemål. Hundens inlärningsförmåga är också något som människan har förstått sig på att nyttja på bästa sätt. Det finns idag en mängd olika hundraser att välja bland alltifrån älskade vägkorsningar till renrasiga rottweilers.

Back To Top
Sök
Total