skip to Main Content

Sommarfaror för hundar

Sommarfaror För Hundar

När sommaren kommer med sol och värme är den alltid lika efterlängtad, i alla fall för oss människor. För hundarna däremot kan sommaren medföra en hel del risker som inte finns annars. Många hundar älskar att bada och gör det gärna året om, men framförallt på sommaren. Det kan ibland leda till vissa besvär hos hunden, då den kan få fukteksem om den är blöt i pälsen för länge och för ofta. Om hunden badar mycket i saltvatten kan den drabbas av saltförgiftning, vilket kan visa sig genom att hunden kräks och blir väldigt törstig. En annan badrelaterad åkomma är vattensvans, som innebär att nerverna i svansroten blir inflammerade när hunden blir kall om bakdelen. Hunden får heller aldrig bada när det är algblomning, då det kan vara direkt dödligt att få i sig algtoxiner.

Ormbett kan vara livshotande

Med högre temperaturer kommer också alla insekter fram igen vilket är mindre populärt hos de flesta. Hundar drabbas ofta av fästingbett och det är därför viktigt att kolla igenom pälsen varje dag då fästingar ibland kan bära på smittor som till exempel anaplasma och borrelia. Hittar man en fästing bör den tas bort omgående då det tar ett par dagar för smittan att överföras och den kan då i bästa fall undvikas. Fästingar kan även bära på TBE, som överförs snabbare vid bett. Alla människor riskerar också att drabbas av smittor från fästingbett. Hundägare är dock extra utsatta genom att vara ute i naturen mycket och genom att hundarna får med fästingar in som satt sig i pälsen och som sedan hamnar i till exempel sängen eller soffan. Bor man i ett område där det förekommer TBE kan det därför vara bra med TBE vaccin för husse och matte för att minimera risken att bli allvarligt sjuk vid eventuellt fästingbett. Det är dock inte bara fästingbett som är farliga för hunden då även getingstick och huggormsbett förekommer. För det mesta är getingstick ofarliga men ormbett kräver veterinärvård.

Skydda hunden från värme

Hund i bil

Värme är sällan något som hunden njuter av utan det kan snabbt bli för varmt, särskilt för raser med tjock päls. Hundar som har tunn eller vit päls är extra känsliga för solljus och bör skyddas för att de inte ska bränna sig. Precis som för människor gör det mycket ont att bränna sig och man bör därför se till att hunden alltid har tillgång till en skuggig plats. Det går också att smörja in den med solkräm på känsliga ställen som runt nosen och öronen. När det är varmt ute bör hunden aldrig någonsin lämnas i bilen. Trots att det bara är runt 20 grader i skuggan kan temperaturen i bilen ändå nå runt 85 grader, vilket är dödligt för hunden. om du ser en hund i en varm bil bör du först kontrollera om bildörren är öppen. Ring polisen och skriv upp bilens registreringsnummer och vilken tid på dygnet det är, samt om några rutor är nedvevade. Anser du att situationen är akut har du rätt enligt lagen att slå sönder en ruta för att rädda hunden.

Back To Top
Sök
Total